Revitalizarea și reactivarea Parcului IC Bratianu

Construim România proiect cu proiect!

Specialiștii TBL Grup contribuie la revitalizarea și reactivarea parcului IC Bratianu din Oradea. Proiectul face parte din portofoliul de proiecte derulate de către municipalitate, axate pe reabilitarea, modernizarea și refuncționalizarea parcurilor publice, tinând cont de noile tendințe în utilizarea spațiului public urban.

Soluțiile propuse în proiect au ca obiectiv principal creșterea accesului populației la ecosisteme sănătoase, urmărindu-se reabilitarea spațiilor verzi existente și îmbunătățirea acestora. Parcul IC Bratianu, în prezent un parc în care se desfășoară activități sportive, se va bucura de intregirea și modernizarea specificului, prin reabilitarea și revitalizarea vechilor zone de activitate, cât și prin propunerea unora noi.

Noile propuneri vor pune accent și pe obiectivele importante regăsite în parc (ex. Grupul statuar IC Bratianu) și se vor aduce echipamente noi care vor ajuta în buna funcționare a parcului (fântâni pentru băut apă, toalete ecologice cu autospălare, chiar și vestiar și duș ecologic).

Statuia IC Bratianu

În locația unde este amplasat grupul statuar IC Bratianu, se propune realizarea unei alveole de-a lungul pietonalului existent, grupul statuar jucând rolul principal al spațiului nou creat. Mica piațetă se va realiza din dale de piatră, iar mobilierul urban va fi din lemn pe structură metalică.

Locurile de joacă

Se vor amenaja două locuri de joacă pentru copii, unul va fi realizat pe locul vechiului loc de joacă, iar al doilea în proximitatea acestuia, în zona de nord a parcului. Amândouă vor fi realizate cu pardoseală antitraumă, în culori naturale și echipamente realizate din lemn, sfoară, plasă etc.

Zona Park Aventura

În zona de Nord a parcului, în proximitatea locurilor de joacă pentru copii, va fi amenajat un mini parc de aventură, pentru copii până în 10 ani. Acesta se va întinde pe o suprafață de aproximativ 6000mp și va avea în componență atât zona de traseu, cât și o tiroliană mare, precum și 2 pereți de cățărat.

Echipamentele folosite în realizarea parcului vor fi din materiale naturale, lemn, sfoară, plasă și vor fi implementate sisteme de siguranță pentru parcurgerea traseelor ​​de aventură.

 

Zona ping-pong

În partea estică a parcului, adiacent aleii principale, se va amenaja o zonă pentru mese de ping-pong. Pe o suprafață amenajată cu finisaje naturale, se vor amplasa șase mese de ping-pong, astfel încât să nu se interfereze între ele.

Pistă de pumptrack

Se va realiza o pistă de pumptrack pe amplasamentul actual. Materialul utilizat pentru finisaj va fi asfaltul, iar terenul din jurul acestuia va fi înierbat. Rampele și curbele de nivel vor fi realizate astfel încât să fie prioritară siguranța utilizatorilor. În apropierea pistei se va amplasa un suport pentru fixarea securizată a bicicletelor.

Terenurile de baschet

Terenurile de sport existente se vor desface, iar pe locația acestora s-au propus terenuri de baschet cu dimensiuni omologate. Aria de protecție din jurul terenurilor va fi mai mică, iar acestea vor fi împrejmuite cu garduri de 1,5 metri înălțime.

Zona de skatepark

Zona de skatepark va fi de asemenea modernizată integral. Se va desface finisajul existent și straturile suport, iar în locul lor se vor realiza structuri noi, care să permită utilizarea la maxim a zonei destinate acestei activități. Întreaga structură va fi turnată la fața locului, în situ, conform planurilor prezentate de proiectantul specializat.

Zona de fitness

Zona de fitness existentă va fi desființată și se va construi una nouă, în proximitatea celei vechi, la est de aceasta. Suprafața va fi amenajată cu finisaj antitraumă, tartan de culoare verde, iar echipamentele de fitness vor fi montate conform normelor în vigoare.

Zone Multifuncționale

În cadrul parcului vor fi amenajate mai multe zone multifuncționale, cu mobilier urban specific zonelor de loisir, cum ar fi: bănci, șezlonguri, foișoare, hamace, platforme de lemn. Suprafața va fi de gazon, iar mobilierul va fi amplasat aleatoriu, creeându-se mici zonificări de-a lungul circulațiilor.

Iaz, Pilates, Yoga

În partea vestică a parcului, s-a propus amenajarea unui iaz și construirea unui foișor. Foișorul va fi realizat din lemn și va adăposti activități sportive/relaxare cum ar fi Yoga și Pilatess, precm și alte activități care se pretează pentru locația în cauză.

Iazul nou propus va aduce elementul de apa în componența parcului, acesta amenajându-se pe o veche poziție a unui iaz care exista în trecut. Pentru sustenabilitate s-a propus popularea acestuia cu faună și vegetatie specifică, creeînd noi ecosisteme care vor menține atât iazul cât și proximitatea acestuia cât mai natural.

Parcul IC Bratianu va oferi vizitatorilor un spațiu mai atractiv și mai sigur pentru activități fizice și de recreere. Noile zone și dotări vor satisface nevoile unei game largi de utilizatori, de la copii și adulți activi până la persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități.

Specialiștii TBL Grup, contribuie la confortul cetățenilor și dezvoltarea comunităților.

TOP